Castratie hond
Wat is castratie?
Castratie is het wegnemen van de zaadballen van de hond.
Waarom laat je je hond castreren?
Er zijn verschillende redenen om je hond te laten castreren:
- Agressief gedrag;
De meeste honden worden na castratie een stuk rustiger, het "mannetjesgedrag" is weg waardoor honden gemoedelijker worden. - Weglopen;
Omdat de belangstelling voor loopse teefjes nagenoeg weg is, gaat de hond ook niet meer op zoek. Als het weglopen geen sexuele reden had, dan zal de hond dit na de castratie blijven doen. Sommige honden vinden het gewoon leuk om buiten rond te lopen en op onderzoek uit te gaan, en die zullen dat ook na de castratie blijven doen. - Voorhuidontsteking;
Dit komt nogal eens voor bij reuen. Bij sommige merk je er bijna niets van en andere verliezen steeds flinke druppels pus en zitten er dan ook de hele dag aan te likken. Dit probleem verbetert bij de meeste honden door castratie, maar niet bij alle. - Teefjes in huis;
Als U meerdere honden in huis hebt, is een castratie van de reu een kleinere ingreep dan sterilisatie van het teefje. U kunt ze wel steeds uit elkaar houden, maar ze ruiken toch dat het teefje loops is en zijn dan vaak erg onrustig.
Wat zijn de gevolgen?
- Gewichtstoename;
Dit gebeurt wel regelmatig, maar is vaak minder opvallend dan de gewichtstoename van teefjes na sterilisatie. Ook hier geldt met wat dieetmaatregelen van het begin af aan, is het goed in de hand te houden. - Gedrag;
De meeste gecastreerde reuen hebben totaal geen aandacht meer voor loopse teefjes. Ook ander vervelend gedrag zoals tegen mensen op rijden is meestal helemaal weg. Een gecastreerde reu blijft wel altijd als een reu plassen: met het pootje omhoog.
Houdt u er rekening mee dat het gedrag pas na een week of 6 gaat veranderen. Tot de hoeveelheid geslachtshormonen gaat verminderen. Tot deze tijd zijn de reuen in principe ook nog vruchtbaar.
Vanaf welke leeftijd kan een reu gecastreerd worden?
Een reu kan vanaf een leeftijd van 6 a 7 maanden gecastreerd worden.
Hoe gaat de castratie in zijn werk?
De hond wordt na te zijn onderzocht middels een injectie onder narcose gebracht. Wanneer de hond goed slaapt wordt de hond locaal nog bijverdoofd. Verder krijgt de hond zalf in zijn ogen tegen uitdroging en een injectie met pijnstilling.
De operatiewond wordt vlak voor de balzak gemaakt en hierdoor worden beide testikels naar buiten gebracht, afgebonden en verwijderd. Het wondje wordt gehecht en de huid wordt met onderhuidse hechtingen gesloten. De hond hoeft hierdoor in principe geen kap op.
Wanneer de hond wakker is mag hij weer naar huis. U krijgt dan medicijnen en instructies mee waarop staat waar u de eerste paar dagen rekening mee moet houden.
Bij twijfel omtrent de gezondheid van Uw operatiepatient moet U altijd bellen! 0413 - 342 423