Castratie kat
Wat is castratie?
Castratie is het wegnemen van de zaadballen van de kater.
Waarom laat je je kater castreren?
Er zijn verschillende redenen om je kater te laten castreren:
- Sproeien;
Dit is voor het overgrote deel van de katers de belangrijkste reden om ze te castreren. Van elke volwassen kater gaat de urine flink stinken, ook als ze gewoon in de kattenbak plassen. Dit komt door de mannelijke geslachtshormonen. Een aantal katers gaat rond die tijd ook overal in "zijn gebied" geurmarkeringen aanbrengen door tegen muren en deurstijlen te plassen. Dit kun je gemakkelijk voorkomen door de kater, liefst voor volwassenheid, te laten castreren. Wij raden U aan om Uw kater tussen de 6 en 9 maanden leeftijd te laten castreren; dan zijn ze al mooi aan het uitgroeien en ben je nog op tijd om sproeien te voorkomen. - Weglopen;
Katers die niet gecastreerd zijn, hebben zeker in het voorjaar de neiging om dagenlang van huis weg te zijn, met alle risico's van dien. Ze komen nogal eens flink gehavend terug vanwege vechtpartijen met concurrenten. - Poezen in huis;
Als U ook een poes in huis heeft die niet gesteriliseerd is en u wilt geen jonge katjes, dan moet u aan een van beide iets doen. Dan is de ingreep bij een kater veel kleiner dan bij een poes. De meeste gecastreerde katers hebben totaal geen belangstelling voor krolse poezen, maar sommige vertonen ondanks castratie toch nog paargedrag. Dat levert wat onrust in huis op, maar in ieder geval geen jonge katjes.
Wat zijn de gevolgen?
- Gewichtstoename;
Omdat de kater wat rustiger wordt en er minder op uit trekt, heeft hij minder energie nodig. Als hij toch hetzelfde blijft eten, wordt hij dikker. Dus is het verstandig om de kater wat minder eten te geven. - Gedrag;
De katers worden meestal rustiger en liever. De neiging om weg te lopen is veel kleiner.
Vanaf welke leeftijd kunt u uw kater laten castreren?
De beste leeftijd om een kater te laten castreren is tussen de 6 en 9 maanden. Dan zijn ze al mooi aan het uitgroeien en ben je nog op tijd op sproeien te voorkomen. Er zijn echter katers die al eerder beginnen met sproeien. Het is dan raadzaam om eerder een afspraak te maken.
Hoe gaat de castratie in zijn werk?
Voor de operatie wordt uw kater nagekeken. Daarna wordt deze via een injectie onder narcose gebracht. Wanneer de kater helemaal onder narcose is wordt er zalf in zijn ogen gedaan om uitdroging te voorkomen en hij krijgt een injectie met pijnstilling.
De kater wordt locaal nog bijverdoofd. De zaadballen worden verwijderd door twee kleine sneetjes. Na het afbinden wordt het huidwondje niet gehecht. Eventueel wondvocht kan hierdoor ontsnappen.
Als uw kater weer goed wakker is mag deze opgehaald worden. U krijgt dan instructies mee waarop staat waar u de eerste paar dagen rekening mee moet houden.
Bij twijfel omtrent de gezondheid van Uw operatiepatient, moet U altijd bellen! 0413 - 342 423