Ontwerp & Realisatie:
Regenmakers Reclamestudio
Onze Openingstijden

Sterilisatie hond

Wat is sterilisatie?

Sterilisatie, oftewel castratie is het weghalen van de eierstokken en eventueel ook het weghalen van de baarmoeder van de teef.

Waarom laat je je hond steriliseren?

Er zijn verschillende redenen om je hond te laten steriliseren:

  • Niet meer gedekt kunnen worden
  • Het ongemak van de loopsheid
  • Elke keer schijnzwanger
  • Voorkomen van baarmoederontsteking;
    De teef kan als ze meerdere keren loops is geweest last krijgen van een baarmoederontsteking, omdat de baarmoeder voortdurend aan de invloed van hormonen is blootgesteld. Dit kan zich uiten in ziek zijn, aparte uitvloeiing uit de vulva, veel drinken en veel plassen. Een sterilisatie is dan noodzakelijk, hierbij worden zowel de eierstokken als de baarmoeder weggehaald.
  • Verminderde kans op mammatumoren;
    Doordat het melkklierpakket van de teef voortdurend onder invloed van hormonen staat vanuit de eierstokken, is er een verhoogde kans op tumoren als de hond wat ouder wordt. Als de hond vroeg gesteriliseerd wordt, liefst voor de 2 a 3 jaar, is de kans hierop veel kleiner.

Wat kunnen de gevolgen zijn?

  • Gewichtstoename;
    Doordat de stofwisseling verandert hebben de honden minder eten nodig. Ook zullen sommige honden minder actief worden en daarom minder eten nodig hebben.Ze krijgen vaak dezelfde hoeveelheid eten als voor de operatie en kunnen daardoor vervetten. Het is van belang bij het voeren altijd naar de hond te blijven kijken. Je kunt dit voorkomen door vanaf de operatie minder voer te gaan geven.
  • Verandering van karakter; dit wisselt per hond: van actief naar rustiger, van fel naar liever.
  • Incontinentie;
    Een heel enkele keer heeft de teef ten gevolge van de sterilisatie moeite met het ophouden van de plas. Zij verliest dan druppelsgewijs urine, vooral in liggende positie. Dit komt doordat de kringspier van de blaas minder goed werkt door de afname van hormonen. Door het geven van tabletten is dit meestal goed te behandelen.
  • Verandering van vachtstructuur;
    Vooral bij langharige honden komt dit wel eens voor. De vacht wordt dan wat dikker en krulleriger, waardoor deze moeilijker te onderhouden is.

Vanaf welke leeftijd kan de hond gesteriliseerd worden?

De hond kan vanaf 3 maanden na de 1e loopsheid gesteriliseerd worden.

Hoe gaat de sterilisatie in zijn werk?

Nadat de hond onderzocht is wordt deze via een injectie onder narcose gebracht. Wanneer de hond diep genoeg onder narcose is wordt er een buisje in de luchtpijp ingebracht waardoor de hond een gasmengsel krijgt toegediend. Via dit gasmengsel wordt de hond onder narcose gehouden. Ze wordt geschoren, gewassen en gedesinfecteerd op de plaats van de operatie. Ook krijgt zij oogzalf in de ogen tegen uitdroging.
De operatiewond wordt van de navel naar achteren toe gemaakt. Na het naar buiten halen van de eierstokken worden deze afgebonden en verwijderd. Afhankelijk van de staat van de baarmoeder blijft deze zitten of wordt ook verwijderd. Nadat de buik gecontroleerd is wordt eerst de buikwand gesloten, daarna de onderhuid en als laatste de huid door middel van onderhuidse hechtingen. Hierdoor hoeft de hond in principe geen kap op tenzij zij de wond kapot bijt of constant blijft likken.

De hond krijgt een injectie met antibiotica en pijnstilling. Als zij weer voldoende wakker is mag zij weer naar huis. U krijgt dan medicijnen mee en instructies waarop staat waar u de eerste paar dagen rekening mee moet houden.

Bij twijfel omtrent de gezondheid van Uw operatiepatient moet U altijd bellen! 0413 - 342 423

Venster sluiten
Vragen?
Bel ons op 0413342423 of mail naar dap@dapvorstenbosch.nl