Overgewicht
Overgewicht bij huisdieren komt tegenwoordig steeds vaker voor. Wanneer het gewicht van je huisdier 20% of meer boven het optimale gewicht is kun je spreken van overgewicht. Uw dier wordt dan vaak minder actief en speels. Overgewicht ontstaat vaak doordat een dier meer energie opneemt dan dat het nodig heeft.
Wanneer is er sprake van overgewicht:
Er is sprake van overgewicht als een dier 20% boven zijn streefgewicht weegt. Er zijn verschillende stadia van overgewicht waar je dier in onderverdeeld kan worden.
Overgewicht kun je herkennen doordat er vetophopingen zijn op de ribben en bij de staartbasis. Verder verliest de hond vaak zijn taille en krijgt een verminderd uithoudingsvermogen.
Risico's van overgewicht:
- Gewrichtsaandoeningen en bewegingsproblemen
- Verminderd uithoudingsvermogen
- Leveraandoeningen
- Suikerziekte (diabetes mellitus)
- Grotere risico's bij operaties en narcose
- Slechte huid en vachtconditie
- Verminderde weerstand tegen infecties
- Hart- en ademhalingsproblemen
- Kortere levensduur
Behandeling van overgewicht:
Wij bieden als praktijk ondersteuning om dieren onder begeleiding af te laten vallen. Er wordt berekend wat het streefgewicht van het dier is en wat het dier dan aan energie nodig heeft. Daaruit wordt bepaald welk en hoeveel voer uw dier moet krijgen. Daarnaast wordt de beweging besproken. Het is belangrijk dat u als eigenaar consequent bent. Er moet per dag afgewogen worden wat een dier mag krijgen. Verder is het belangrijk dat u geen tussendoortjes of andere lekkernijen geeft.
Ongeveer een keer in de 2 weken komt u voor controle naar de praktijk om uw dier te wegen. Er wordt dan bijgehouden of uw dier te langzaam, te snel of juist precies in het goede tempo afvalt.
Wanneer uw dier weer zijn streefgewicht heeft bereikt is het vooral belangrijk om in het begin toch regelmatig op controle komen om te wegen. Dit om ervoor te zorgen dat uw dier niet snel terugvalt en op gewicht kan blijven.