Ontwerp & Realisatie:
Regenmakers Reclamestudio
Onze Openingstijden

Pepijn heeft bloedarmoede

Pepijn

In de nacht van 14 op 15 april werden we gebeld door de eigenaar van de Friese merrie Antanet. Ze was zojuist bevallen van een prachtig veulen (Pepijn), maar de nageboorte wilde er niet goed afkomen. Na een infuus lukte dit gelukkig wel. Moeder en zoon leken het hierna prima te doen en er waren geen problemen.

Op 17 april ging het echter helemaal mis. Pepijn was erg zwak, had buikpijn en zijn slijmvliezen waren ontzettend geel (zie foto 1 en 2). Uit het bloedonderzoek dat we hierna deden, bleek ook nog eens een heftige bloedarmoede (het percentage rode bloedcellen ligt normaal tussen de 32% en 52%, bij Pepijn was dit 17%). We kwamen tot de conclusie dat Pepijn iso-erythrolitis neonatalis had. Dit is een ernstige aandoening, die kan voorkomen wanneer de merrie een andere bloedgroep heeft dan het veulen. Het gevolg hiervan is, dat de merrie tijdens de zwangerschap antistoffen gaat aanmaken tegen het bloed van het veulen. Dit komt omdat het voor haar 'vreemd' bloed is. Tijdens de dracht is dit niet zo'n groot probleem, maar de antistoffen komen wel in de moedermelk terecht. Zodra het veulen is geboren, gaat deze bij de moeder drinken en krijgt zo antistoffen tegen het eigen bloed binnen. Deze antistoffen breken de rode bloedcellen af, waardoor bloedarmoede ontstaat. Een kritieke situatie, want als er teveel rode bloedcellen worden afgebroken, zal het veulen overlijden.

Er werden direct een aantal maatregelen genomen:

  1. Pepijn kreeg een infuus met extra glucose (suiker) toegevoegd.
  2. Pepijn mocht niet meer bij Antanet drinken, om zo de opname van antistoffen te stoppen. Dit betekende dat de eigenaren overdag en meerdere keren per nacht Pepijn andere melk moesten laten drinken. Omdat Pepijn zo zwak was dat we bang waren dat hij zich zou verslikken als hij uit een fles zou drinken, moest dit uit een bakje gebeuren.
  3. Om de bloedarmoede in de gaten te houden, werd regelmatig bloedonderzoek gedaan.

Op 18 april was het percentage rode bloedcellen gedaald naar 14% en op 19 april had Pepijn nog maar 9% rode bloedcellen in zijn bloed. De situatie werd levensbedreigender. Omdat het veulen wonder boven wonder nog overeind bleef staan en zelfstandig bleef drinken, werden er nog geen verdere maatregelen genomen. Op 20 en 21 april bleef het percentage 9%. Het leek erop dat de afbraak van rode bloedcellen was gestopt. Er was nog meer goed nieuws, want na één week neemt een veulen geen antistoffen meer op uit de moedermelk. Dit betekende dat Pepijn en Antanet eindelijk konden worden herenigd. Op maandag 22 april ging het toch weer verder mis: Pepijn stortte lichamelijk helemaal in en het percentage rode bloedcellen was verder gedaald naar 8%. Een bloedtransfusie was noodzakelijk om Pepijn in leven te houden.

Diezelfde avond kwam de ruin Jalisco in beeld. Dit brave paard is van onze assistente Shirley en we namen bij hem 1 liter bloed af. Met dit bloed zijn we naar Pepijn gegaan en via een infuus is dit langzaam toegediend. Het enige wat we nu nog konden doen, was erop hopen dat de bloedafbraak eindelijk was gestopt. Later nog een bloedtransfusie doen, is namelijk geen optie.

Het percentage rode bloedcellen steeg ten gevolge van de transfusie. In de hierop volgende dagen, daalde dit percentage toch weer steeds verder:
23-4    11%
24-4    10%
26-4      9%
27-4     5%

Het punt was aangebroken waarop we ervan overtuigd waren dat Pepijn het niet zou redden en zou overlijden. Omdat hij naar omstandigheden nog een redelijk fitte indruk maakte, wilden we hem nog niet in laten slapen. We gaven, zonder dat we daar erg hoge verwachtingen van hadden, nog wat extra medicatie om de opbouw van nieuwe bloedcellen te helpen. En wat we niet meer verwachtten, gebeurde toch. Pepijn begon dag na dag langzaam op te krabbelen en te verbeteren. De slijmvliezen werden steeds minder geel en steeds mooier roze. Op zaterdag 4 mei ging het inmiddels zo goed, dat hij stond te springen en te dartelen in de wei. Tegen alle verwachtingen in, is Pepijn deze heftige ziekte de baas geworden!!

Venster sluiten
Vragen?
Bel ons op 0413342423 of mail naar dap@dapvorstenbosch.nl