Het gevaar van rattengif
Op zondag 11 januari komt Kyra naar onze praktijk. Kyra is een vrolijke heidewachtel teef, die plots erg sloom is geworden. De eigenaar heeft het vermoeden dat ze een paar dagen hiervoor mogelijk rattengif heeft gegeten. Wanneer wij zoiets horen, gaan de alarmbellen af. Rattengif zorgt er namelijk voor dat het bloed niet goed meer kan stollen. Het gevolg hiervan is bloedingen door het hele lichaam, waardoor een acute bloedarmoede kan optreden. Met behulp van een echo werd vastgesteld dat er een flinke hoeveelheid bloed in de buik van Kyra stond. Omdat ze ook erg sloom is en een zeer hoge hartslag heeft, lijkt rattengif inderdaad de boosdoener te zijn. De enige manier om dit te behandelen, is het toedienen van vitamine K. Met behulp van deze vitamine, kan het lichaam de benodigde factoren voor de stolling weer gaan aanmaken, zodat het bloed weer kan stollen.We hebben Kyra dan ook direct een injectie met vitamine K gegeven. Toch blijft het spannend, de hematocriet waarde (het % rode bloedcellen in het bloed) van Kyra is nog maar 24% (normaal tussen de 37 en 55%) en het zou enkele dagen duren voordat de stolling weer optimaal is. Ondertussen zal ze bloed blijven verliezen.
De volgende dag is de toestand va Kyra verslechterd. Ze kan nog maar amper op haar benen staan en al niet meer lopen. Bloedonderzoek wijst uit dat de hematocriet nog maar 18% is. Het ziet er naar uit dat Kyra het niet zal gaan redden. Dit laat ons nog één laatste optie: een transfusie met bloedplasma. In het plasma van een andere hond zitten namelijk de benodigde stoffen die ervoor kunnen zorgen dat het bloed weer gaat stollen. Na overleg met de eigenaar van Kyra, springt deze direct in de auto om naar de veterinaire bloedbank in Nijverdal te rijden en daar plasma op te halen. Net op tijd, want op het moment dat de eigenaar met het plasma op de praktijk aankomt, is de hematocriet van Kyra nog maar 15%. Enkele uren later, na het afronden van de transfusie, is de hematocriet zelfs nog maar 12%. Nu is het erop of eronder, want als Kyra nog meer bloed gaat verliezen, zal ze het waarschijnlijk niet gaan halen. Een paar uur later (het is inmiddels maandagavond 21.00 uur), voeren we vol spanning het volgende bloedonderzoek uit. De hematocriet is eindelijk gestegen en is nu 15%! Kyra doet het zelf een stuk beter en mag voor de nacht naar huis. De volgende dag voelt ze zich nog steeds goed en is de hematocriet al 21%.
Vandaag gaat het super met Kyra. Ze is langzaam weer opgekrabbeld en weer de vrolijke en actieve hond die ze altijd was. De enige aanwijzing dat ze ooit ziek is geweest is haar pootje. Omdat ze zo zwak was, kon ze haar voet niet goed optillen. Hierdoor heeft ze de bovenkant van haar achtervoetje beschadigd. Wij hebben er alle vertrouwen in dat ook dit goed gaat herstellen. Wel zal ze nog zo'n 6 weken medicatie nodig hebben, om haar stolling optimaal te houden. Lang niet altijd loopt dit goed af, dus we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zorg ervoor dat honden (en katten) niet bij rattengif kunnen. Mocht uw huisdier toch onverhoopt gif gegeten hebben, neem dan zo snel mogelijk contact op met de praktijk. Hoe eerder we de behandeling starten, hoe groter de kans op overleving. Als we uw hond binnen een uur na het eten van rattengif laten braken, is een vervolgbehandeling vaak niet eens nodig.