Ontwerp & Realisatie:
Regenmakers Reclamestudio
Onze Openingstijden

Diego

Normaal gesproken zijn de patiënten die we uitkiezen om 'patiënt van de maand' te worden, ingewikkelde of bijzondere casussen met een happy end. Aan het einde van het verhaal is het dier weer beter en kan vrolijk met het baasje mee naar huis. Het verhaal van Diego eindigt niet zo, Diego is vorige week geëuthanaseerd. Toch vonden we hem zo bijzonder, dat we zijn verhaal graag met jullie willen delen.

Diego was een Bullmastiff reu, die bijna de leeftijd van 7 jaar heeft bereikt. Vorig jaar, op 5 juli 2013, kwam hij naar de praktijk vanwege bulten in zijn hals. Bij het lichamelijk onderzoek bleek dat het de halslymfeknopen waren, die sterk vergroot en erg hard waren. Bij verdere controle bleken meerdere lymfeknopen te groot en stevig te zijn, onder andere bij zijn knieën.

Als er lymfeknopen in het lichaam vergoot zijn, hoeft dat niet per se slecht nieuws te zijn. Een ontsteking ergens in het lichaam, zorgt er namelijk voor dat de lymfeknoop in dat gebied kan gaan zwellen. Als er over het hele lichaam meerdere lymfeknopen vergroot zijn, dan beginnen we ons wel zorgen te maken. Dat kan namelijk op een tumor wijzen. Bij Diego hebben we de lymfeknopen aangeprikt voor verder onderzoek en al snel kregen we de uitslag binnen waar we al bang voor waren: Diego had een kwaadaardige tumor, namelijk een maligne lymfoom.

De prognose van dit type tumor is niet goed en zonder chemotherapie is de geschatte overlevingsduur erg kort. In Diego's geval werd zijn overlevingstijd geschat op 4 tot 8 weken. Hij kreeg medicatie ter ondersteuning en zou iedere paar weken op de praktijk komen om de voortgang te bespreken.

Eigenlijk bleek al vrij snel tijdens de controles dat de conditie van Diego eigenlijk niet zo snel achteruit ging. De bulten groeiden wel zienderogen en al snel waren bijna alle lymfeknopen in zijn lijf vergroot. Diego leek dit niet te deren: behalve wat bijwerkingen van de medicatie (veel drinken en plassen), kwam hij elke keer weer vrolijk binnen voor zijn controle en natuurlijk de koekjes na afloop. Omdat het zo goed ging, werd de tussentijd tussen de controles dan ook verhoogd naar één keer per 6 weken.

Wat we nooit hadden verwacht, gebeurd: Diego was er 1 jaar na diagnose nog steeds. Op 1 augustus stond de controle gepland waarbij we dat zouden vieren, maar helaas mocht het niet zo zijn. Op 28 juli at hij wat slechter dan anders en op 29 juli was hij zo erg verslechterd, dat euthanaseren de enige juiste beslissing voor hem was.

Diego was een bijzondere hond en niet alleen omdat hij zo'n 10x langer leefde dan we hadden voorspeld. Ondanks alle onderzoeken en ondanks het feit dat hij op het laatst een ketting van tumoren rond zijn hals had hangen, bleef hij iedere keer vrolijk binnenkomen en heeft hij nooit vervelend gedaan. Daarom, ondanks dat hij er niet meer is, is hij voor ons toch een echte patiënt van de maand.

Venster sluiten
Vragen?
Bel ons op 0413342423 of mail naar dap@dapvorstenbosch.nl