Ontwerp & Realisatie:
Regenmakers Reclamestudio
Onze Openingstijden

Jillz kreeg een dodelijke dosis vlooiendruppels

Op maandag 28 oktober werd Jillz, een kitten van 3 maanden oud, met spoed binnengebracht op de praktijk. De eigenaren hadden vlooien ontdekt bij het kitten en daarvoor behandeld met druppels die ze nog hadden liggen. Niet veel later ging Jillz ineens wankel lopen en kreeg stuiptrekkingen, het ging dus helemaal niet goed.

Op het moment van binnenbrengen, was Jillz alleen nog maar aan het schokken en stuipen en ze was niet meer aanspreekbaar. De klachten wezen erg in de richting van een vergiftiging, dus de eigenaren gingen nog eens op zoek naar de verpakking van de vlooiendruppels. Al snel bleek dit de oorzaak van het probleem. De vlooiendruppels die Jillz had gehad, bevatten namelijk permethrin, een stof die wordt gebruikt in vlooiendruppels voor honden, maar die uiterst giftig is voor de kat. Jillz had meer dan 10x de dodelijke dosis toegediend gekregen.

De reden dat katten van een permethrin vergiftiging kunnen overlijden, is dat het lichaam helemaal uitgeput raakt van het stuipen. Omdat er geen antigif is tegen permethrin, konden we niets anders doen dan Jillz een ondersteunende behandeling geven. Het belangrijkste in de therapie was dan ook het stoppen van de stuipen. Dit lukte bij Jillz alleen maar door haar onder algehele narcose te brengen. Verder was het zaak om ervoor te zorgen dat de druppels die nog op haar nek zaten, niet verder door het lichaam werden opgenomen. Hiervoor werd ze gewassen in een badje met dreft. Ook wilden we ervoor zorgen dat de permethrin die al was opgenomen, het lichaam van Jillz zo snel mogelijk verliet en dat Jillz niet uitgedroogd raakte. Hiervoor werd een infuus aangesloten. Tenslotte hielden we haar suikerspiegel nauwlettend in de gaten en als deze te ver daalde, dan kreeg ze via haar infuus extra suiker toegediend. Meer dan dit konden we niet doen en het was afwachten hoe en of Jillz hier weer uit kon komen.

De eerste nacht was kritiek. Iedere paar uur controleerden we Jillz en probeerden we haar onder narcose te houden. Wanneer ze maar een klein beetje bij kwam, begonnen de stuipen direct weer. De volgende ochtend hebben we een buisje in de keel van Jillz geplaatst, om haar zuurstof en gasnarcose toe te kunnen dienen. In de middag lieten we haar een beetje bijkomen en de stuipen bleven weg! Hiermee was de kritieke fase achter de rug. Beetje bij beetje knapte Jillz op en na een paar dagen kwam dan eindelijk het moment dat ze naar huis mocht. De eigenaren waren natuurlijk ontzettend blij, maar nog voordat ze haar op konden halen, stortte ze weer in. Haar organen hadden een enorme klap gehad van de permethrin, maar ook van de narcose, en haar alvleesklier raakte ontstoken. Gelukkig wist Jillz ook hier weer bovenop te komen, waardoor ze eindelijk weer naar huis mocht. Nog niet alle problemen waren achter de rug, want de huid op haar buik raakte ook ontstoken en liet los. Beetje bij beetje is Jillz ook hier weer van hersteld.

Inmiddels gaat alles weer helemaal goed met Jillz, ze is weer haar ondeugende zelf geworden en niets wijst nog op de problemen die ze heeft gehad. Met dit verhaal willen we iedereen waarschuwen voor het gebruik van vlooiendruppels met permethrin erin bij de kat. Deze stof is enorm giftig en katten kunnen hier echt door overlijden. Gelukkig is voor Jillz alles goed afgelopen.

Venster sluiten
Vragen?
Bel ons op 0413342423 of mail naar dap@dapvorstenbosch.nl