Ontwerp & Realisatie:
Regenmakers Reclamestudio
Onze Openingstijden

Sterilisatie Kat

Wat is sterilisatie?

Sterilisatie, oftewel castratie is het weghalen van de eierstokken en eventueel ook het weghalen van de baarmoeder van de poes.

Waarom laat je je poes steriliseren?

Er zijn verschillende redenen om je poes te laten steriliseren:

  • Geen nestjes jonge katjes willen
  • De poes wil steeds weglopen
  • De poes is rond de krolsheid erg humeurig
  • Vechtende katers voor de deur
  • Voorkoming mammatumoren;
    Doordat het melkklierpakket van de niet-gesteriliseerde poes steeds onder invloed staat van hormonen is er een verhoogde kans op tumoren, ongeveer 7 keer zo hoog als bij gesteriliseerde poezen. Als de poes redelijk jong gesteriliseerd wordt, voor de 2 a 3 jaar, is de kans daarop veel kleiner. Melkkliertumoren bij de kat zijn meestal erg kwaadaardig.
  • Voorkoming baarmoederontsteking;
    Ouder katten hebben meer kans op baarmoederontsteking als ze geen nestjes krijgen. Omdat de baarmoeder voortdurend aan de invloed van hormonen is blootgesteld kan zich hierdoor een baarmoederontsteking ontwikkelen. Een sterilisatie is dan noodzakelijk; hierbij worden zowel de eierstokken als de baarmoeder weggehaald.

Wat kunnen de gevolgen zijn?

  • Gewichtstoename;
    De meeste poezen zullen minder actief worden. Hierdoor hebben ze minder eten nodig om op gewicht te blijven. Aangezien de meeste poezen erg graag eten, worden ze vaak te dik. Het verstandigst is dan ook dat de poes niet de hele dag eten ter beschikking heeft, maar om twee keer per dag eten te geven. Zo kunt U precies bepalen wat de poes krijgt. Als er meer katten in huis zijn, is apart voeren misschien een mogelijkheid.
  • Verandering van karakter;
    Dit wisselt nogal per dier, maar de meeste poezen worden liever en makkelijker in de omgang.
  • Hormonale kaalheid;
    Dit zien we soms bij poezen die gesteriliseerd zijn (Ook bij gecastreerde katers kan het voorkomen). De beharing op de flanken en op het kruis wordt dan eerst dunner en na verloop van tijd kan het zelfs helemaal kaal worden. Deze aandoening geeft geen jeuk en is ook niet besmettelijk, maar het ziet er niet zo mooi uit.

Vanaf welke leeftijd kan een poes gesteriliseerd worden?

De poes kan vanaf een leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd worden.

Hoe gaat de sterilisatie in zijn werk?

Na een lichamelijk onderzoek wordt de poes middels een injectie onder narcose gebracht. Als de poes slaapt wordt de buik geschoren, gewassen en gedesinfecteerd. Ook wordt er zalf in de ogen gedaan tegen uitdroging. De operatiewond wordt in de buurt van de navel gemaakt. Na het naar buiten halen van de eierstokken worden deze afgebonden en verwijderd. Afhankelijk van hoe de baarmoeder eruit ziet wordt deze wel of niet verwijderd. Na controle wordt de buikwand gesloten, daarna de onderhuid en als laatste de huid door middel van onderhuidse hechtingen. Hierdoor hoeft de poes geen kap op.
De poes krijgt een injectie met pijnstilling. Wanneer de poes weer wakker is mag zij naar huis. U krijgt instructies mee waarop staat waar u de eerste paar dagen rekening mee moet houden.

Bij twijfel over de gezondheid van Uw operatiepatient moet U altijd bellen! 0413 - 342 423

Venster sluiten
Vragen?
Bel ons op 0413342423 of mail naar dap@dapvorstenbosch.nl